Tényleg csak divat lenne, az önként vállalt gluténmentes élet?

Tényleg csak divat lenne, az önként vállalt gluténmentes élet?

Nos, szerintem, kezdjük "Krisztus előttről" , úgy szemléletesebb... :-)

Nézzük meg, hogy mi volt a reggeli rutin, 1960-ban:

Nagymamámék hajnali 4-kor keltek, majd kimentek ellátni az állatokat,és elvégezni a ház körüli teendőket.

Ez három, négy órát vett igénybe minden reggel, (ami akárhogy nézzük, felért egy reggeli, komoly edzéssel).. és csak ez után ültek le reggelizni...

A füstölőből szalonna, (házi, saját tartású disznóból), a kiskertből paradicsom, paprika, hagyma (természetesen saját termesztés, vegyszer mentesen),a spájzból házi kenyér (saját termesztésű búzából, tartósítószer és adalékok nélkül)került az asztalra.A tányérra pedig fejenként egy, két szelet kenyér, egy csík szalonna ,egy fej hagyma,egy fej paradicsom,és paprika került.

Kávét nem ittak, de tiszta vizet annál többet.

2018-ban már nincs hajnali 4-kor kelés, nincs ilyen szintű mértékletesség, és igen, a munkamorál is más lett, tisztelet a kivételnek. Van kényelem, élvezetek, könnyebb utak választásának sora, és nagy fokú hedonizmus az ételeket tekintve.(is)

Elfelejtettük, hogy mire is szolgál valójában az étel, sodródunk, és nem viszünk tudatosságot életünk ezen szakaszába.

Elfelejtettük, hogy az ételeink tele vannak mesterséges adalékokkal és ízfokozókkal, amik szintén nagy hatást gyakorolnak szervezetünkre.

A glutén már akkor is jelen volt, viszont a mértékletesség óvta meg őseinket attól h. megbetegedjenek miatta.

Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a gluténtartalmú gabonák(búza, rozs, árpa, tönkölybúza, kamut-búza, maláta, korpa) ártalmasak az egészségre, gyulladást és gyomor-bélrendszeri zavarokat okoznak, valamint hozzájárulnak egyes autoimmun betegségek és egy sereg más probléma kialakulásához.Ha pedig a glutén fogyasztása miatt rés nyílik a bélsejtjeid falán, a méreganyagok bekerülhetnek a véráramba, és gyulladást okoznak az egész testben, az agyban is.

Azt gondolom, hogy ezeket tudva, nekem nem gond ebbe a "divathullámba" tartozni, mintsem beledugni a fejem a homokba, mert úgy kényelmesebb, majd évek múlva értetlenkedve állni egy nagyobb betegséggel szemben.

Meg kell érteni, hogy okkal vagyunk ilyen helyzetben, amiben vagyunk, okkal van ennyi betegség és új "divat"..

A problémákat, lássuk be, többnyire a túlzások okozzák és az egyensúly elvesztése.

Az aki ezt meglátja és tesz ellene mindegy, hogy divatból teszi, vagy éppen a tudatosság vezérli....mindenképpen jól jár.